Geplaatst op Geef een reactie

Eindelijk, het patroon van de voetenzak / maxicosie / autostoel voetenzak!!

Nu had ik nog helemaal nergens op Zoessies verteld dat ik, Marjolein, weer zwanger was. Het is zo’n ontzettende rollercoaster geweest en is het nog steeds… want het verlies van Robbin voelt nog als de dag van gisteren.

Gisteren waren we precies 37 weken zwanger. Inmiddels weten we ook waarom het mis ging bij Robbin. Dit had ik al op mijn privé account gezet op Instagram @nielojramvtroon. Ik blijk een zwakke flutterende baarmoedermond / hals te hebben. Door het Radboud is er met spoed een cerclage geplaatst, ze zeggen vaak een bandje. Het is eigenlijk een hechting. Kan je vertellen, is ff geen pretje… maar zoals iedereen je 100x gaat vertellen, het is immers voor een goed doel!

And don ’t get me wrong… je doet er alles voor om een gezond kind op de wereld te zetten. Dus het klopt gewoon, het is voor een goed doel.

De cerclage is inmiddels verwijderd en nu is het afwachten tot het op gang komt en wij onze baby in onze armen mogen sluiten. We hopen op het beste 🤞!

Back to business!! Het patroon van de voetenzak of maxicosievoetenzak of autostoelvoetenzak, wat en hoe je het ook wilt noemen. Het is zo poepie simpel te maken, echt!

Waarmee te beginnen: 6 flinke bollen wol/garen, ik heb 6 bollen Alize burcum batik gebruikt. 100 % acryl. Er zit 210 meter op de bol en is 100 gram. Haaknaald 4,5mm.

Deze bollen wol zijn ooit meegenomen door een allerliefste, inmiddels prachtige vrouw (zolang geleden al), uit Turkije. Ze lagen er al een tijdje want wilde ze zo graag een goed doel geven en iets maken waar je echt wat aan hebt, snappie?

Dus 6 flinke bollen met haaknaald 4,5, bij een kleinere haaknaald verbruik je meer. Het is een rechte lap die je haakt, met gaten voor de banden van het autostoeltje. Zodat je kleintje veilig kan zitten! Ik heb gemaakt voor de 3puntssluiting. Dus als je een ander stoeltje hebt, zul je zelf moeten meten.

De rechte lap heb ik gehaakt in de baby bean stitch/steek. Dit uitleg filmpje heb ik bekeken:

Daarnaast deze afbeelding gebruikt, dus zolang je zelf blijft meten kom je er wel! Ik ben begonnen, rechts, bij de “punt”.

Je zet een lossenketting op van 60 lossen.

Zo gaat het eruit zien:

De knoopsgaten heb ik pas later toegevoegd in de rand. Heb daarbij 8 knopen gebruikt en deze verdeeld langs de lap. Bevestig de knopen, tijdelijk, na het haken vd rand pas permanent. Zo kun je de knoopsgaten mooi haken.

Ook heb ik 2 knopen gebruikt boven bij de “punt”.

Hoe haken wij de rand? Ik heb de rand in vasten gehaakt, telkens de lap dubbelvouwen, zodat je de knoopsgaten op de juiste plek haakt. Deze heb ik als volgt gehaakt, 3 lossen, 3 overslaan en weer verder. Mocht je grotere knopen haken, kun je simpelweg meer lossen haken. Of juist bij kleinere knopen, minder lossen. Meten is weten!

Op de hoeken is “vermeerderd” zodat je een mooie hoek krijgt. Je haakt dan 2 vasten of meer in de steek van de punten van de lap. Gewoon doen wat jij het mooiste vind ogen. Ervoor, erna, ertussen. Bij elke punt hetzelfde doen en dan komt het helemaal goed!

De rand kun je zo breed maken zoals je zelf mooi vind. Ik heb 4 toeren vasten gedaan.

Nu de binnen voering. Ook dit is afmeten, knippen en naaien. Heb het zowel met de hand als deels met de naaimachine gedaan. Zelf heb ik een prachtige teddy deken uit de winkel gehaald, heerlijk fluffy en warm. Aan de ene kant is hij teddy en aan de andere kant fleece, mooi dubbel dik.

Heb hem dus op maat geknipt, naja eigenlijk dus iets te groot. Binnenste buiten gekeerd en daarna 1 kant weer dicht genaaid onder de naaimachine, want de andere kant was al zo. Heb de stof over de gehaakte rand, die dus al dubbel zit. Zo wordt het een extra warme rand. Ook die rand kun je binnenste buiten alvast grotendeels dichtnaaien. Laat een stukje open zodat je alles weer terug kunt keren. Dat laatste stukje naai je met de hand dicht.

Vervolgens ga je de knoopsgaten knippen, leg de stof over je gehaakte gedeelte. Zet hem even vast met een paar naaldjes. Daarna ben ik met 2 naaldjes als volgt te werk gegaan.

De knoopsgaten heb ik daarna met de hand allemaal omgenaaid, dan zitten de beide lagen aan elkaar vast en is het knoopsgat netjes afgewerkt. Het voorkomt ook dat je stof eventueel verder kan scheuren door gebruik.

Nu bemerkte ik op het eind een probleempje met de binnenvoering in de punt. 1 kant zit dan wel vast doormiddel van de knopen/knoopsgaten, maar de andere kant niet. Nu heb ik 2 lusjes gemaakt aan de binnenvoering, die kun je dan over het knoopje doen. Dan zit dat gedeelte ook vast! Heb dat lusje met een naald door de binnenvoering gehaald, bij het stiknaadje. Leg er een knoopje in het draad en draai het lusje door totdat het knoopje niet meer zichtbaar is en verwerkt zit in de binnenvoering.

Daarna is je prachtige voetenzak voor je autostoeltje/maxicosie helemaal af en kan je kindje heerlijk warm zitten. Heel fijn idee, deze komende winterperiode!

Mocht je vragen hebben stel ze gerust hier onder het bericht…

Heel veel plezier met het haken en maken van de voetenzak!

Liefs,

Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.